Bilder från Azorerna: en kyrkogård

I Ponta Delgada, huvudstaden, gick vi in på en kyrkogård. Det var en speciell upplevelse. Skillnaderna var många mot hur vi är vana vid att kyrkogårdar ser ut.

I stället för gravstenar hade man stora stenkistor och skulpturer. På många kistor stod plastblommor, vilket känns oäkta för mig men förstås ser mycket bättre ut än vissna riktiga. Man hade gärna fotografier på den döda stående på kistan. Sammantaget tyckte jag att gravarna blev mer personliga än våra, men också att döden – på gott och ont – blev mer konkret och påtaglig.

Tyvärr var gravarna väldigt dåligt underhållna. Många såg ut att inte ha blivit besökta de senaste tio åren.

Dessutom var alla gravplatser numrerade! Det tyckte vi kändes lite väl opersonligt och systematiskt… Vi liknade det vid vår bryggplats i hamnen. Poäng till den som ser vilket nummer den här har!

De som inte hade en stenkista, hade i stället en liten lekstuga med kistorna inuti. Glasdörrarna var låsta och bara öppna för anhöriga. Vi kunde inte låta bli att undra om kropparna bara ligger där rätt upp och ner, eller om de är kremerade eller åtminstone balsamerade (annars lär det väl inte dofta så gott där inne?).

Det här var nog det osmakligaste av allt: en kista som uppenbarligen fallit isär och blottat matkassen innanför. Här kan vi verkligen tala om konkret och påtaglig död. Bara tanken på att kassen faktiskt kunde innehålla kvarlevorna efter den stackars döingen fick oss att vända om och inte titta närmre.

Annonser

4 reaktioner på ”Bilder från Azorerna: en kyrkogård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s