Dagens dubbel: diverse droger

Det här är två av de 45 (!) olika självporträtt som Konstnären Bryan Lewis Saunders har skapat, vart och ett under påverkan av en specifik drog. Resultatet är varierande, snyggt och intressant! Se dem alla här.

Kemisten Ulf Ellervik höll ett sommarprat i P1 i somras som till stor del handlade om kemi. Som helhet är det varken fantastiskt eller outhärdligt, men 45 minuter in i pratet drar han en ganska trevlig anekdot om spindlar. De spinner tydligen sina nät på helt olika sätt beroende på vilken drog de matats med!

Det är spännande, det där, och lika skrämmande på samma gång. För att inte verka överdrivet drogliberal tänkte jag presentera mitt ställningstagande till narkotika:

Jag har aldrig provat narkotika (föredrar den termen framför ‘droger’ som ju är både brett och luddigt). Det kan delvis förklaras av mina umgängeskretsar, men är framför allt ett val jag har gjort. Jag är livrädd för att hamna i samma situation som exempelvis Mia Törnblom (som skrivit boken Så dumt, som handlar om just hennes drogmissbruk och rehabilitering). Men tyvärr, ska jag väl säga, är det inte främst på hälsoprinciper jag grundat det beslutet. Det skulle rimma rätt illa med min livsstil i övrigt: varför skulle jag säga nej till just narkotika, när jag gladeligen stoppar i mig andra droger som socker, alkohol, nikotin och koffein? De säger ju till och med att alkohol är långt farligare än cannabis. Nej, jag tror att det som framför allt styrt det beslutet är att jag månar så om hur andra ser mig – framför allt vuxna då, som jag ju alltid haft lättare att förhålla mig till än unga. För oavsett hur det egentligen ligger till, är narkotika ofrånkomligen ansett att vara mycket värre än våra lagliga droger. Inte minst för att det är just olagligt, förstås.

Hela det här resonemanget bygger för övrigt på min ovilja och oförmåga att ljuga. Och om någon frågar mig ifall jag har provat narkotika, är det en enorm skillnad på att svara nej och att svara ja. Svarar jag ja, däremot, kunde jag (nästan) lika gärna ha provat en gång som ett par som ett tiotal.

Motiveringen till mitt val bygger alltså på den sorgliga farhågan att jag (för stunden, då när jag blir erbjuden narkotika) bryr mig mer om mitt anseende än om min hälsa. Om jag skulle följa principen ”man bör prova allt en gång för att få förståelse för omvärlden och kunna uttala sig om den”, skulle jag (i mina egna ögon) ta det stora klivet från noll till ett, från gott anseende till dåligt. Vidare vet jag med mig att jag fungerar lite såhär: står jag väl där, kan jag lika gärna köra all in, ha kul och trycka i mig av alla kakor den mörka sidan bjuder på. Och då kanske en gång blir två gånger, som blir en vana.

Fattar ni? Mest av allt är jag rädd att råka riktigt illa ut, men jag är också rädd att den rädslan inte är stark nog i alla lägen, och därför utnyttjar jag min längtan efter andras acceptans till att lura mig själv. Fult eller smart? Jag vet inte.

Annonser

4 reaktioner på ”Dagens dubbel: diverse droger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s