Retorik vs. felorik?

Först ut: ett klipp från det australiska parlamentet. Avaaz skriver: ”Australia’s first female prime minister, Julia Gillard, has delivered a blistering tirade against bullying and sexist hypocrisy. Gillard has been on the end of many catcalls in parliament, as well as regular comments with sexist undertones from Tony Abbott, the conservative leader of the opposition. But yesterday, when Abbott and his party tried to remove the speaker of the house for sexist text messages, Gillard decided that enough was enough.”

Jag är själv inte insatt i situationen, och kan inte bedöma hållbarheten i Gillards argumentation, men hon vinner mitt hjärta enkom på framförandet. Titta själva.

 

Mitt andra retoriska exempel är ett filmklipp på svt.se inför Världens Barn-galan. (Det är WordPress’ fel att jag inte kan bädda in det.)

Jag tycker att det är tråkigt att de som regisserat filmen inte har lyckats identifiera det kanske starkaste försvarsargumentet för att inte skänka pengar: att vi aldrig får se vår femtiolapp göra skillnad, utan vackert får nöja oss med att tro på att den gör det. (Röda Korset, *host*…) När de inleder med att antyda att alla människor som väljer att inte skänka pengar gör det av snålhet, lathet och/eller ignorans – snarare än av osäkerhet -, inleder de samtidigt med att förklara tittarna som omänskliga och giriga. Och vem blir mottaglig för ett budskap av det? Vinklingen ”Skänk inga pengar” är en rolig tanke (om än rätt genomskinlig). Men genom att hävda att vårt tidigare beteende inte kan rättfärdigas med ett enda vettigt argument, slår de undan benen för sig själva helt och hållet. Ingen vill bli skriven på näsan.

Jag säger nu inte att det nödvändigtvis finns skäliga argument till att inte skänka femtio kronor (det tänker jag lämna därhän eftersom det inte är den diskussionen jag vill lyfta). Jag kan bara konstatera att om man vill förmedla ett budskap och påverka människor till handling, måste man förstå sin publik och, om inte annat, låtsas som att det finns det.

Det var allt från Retorikpusslet denna gång. God kväll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s